Kerstmis nadert en honderdduizenden sparren krijgen in onze huiskamer of op pleinen en andere openbare ruimtes een ereplaats. Tot voor tien jaar verkocht Johan Lescrauwaet, die een bloemenzaak uitbaat in de Brugse deelgemeente Sint-Andries, ook kerstbomen tijdens de kerstperiode. Omdat hij graag kwaliteitsbomen wilde aanbieden en daarbij niet echt zijn gading vond, begon hij er maar zelf te kweken. Dankzij een nieuwe teelttechniek brengt hij vandaag gebruiksvriendelijke kerstbomen op de markt die nauwelijks hun zachte naalden verliezen. Bovendien kunnen ze er met wat zorg ook een volgende Kerstmis opnieuw bij zijn.
"Dat kerstbomen soms venijnig kunnen prikken en na verloop van tijd hun naalden beginnen te verliezen, nemen de meeste mensen er maar bij" Johan Lescrauwaet. "Toch ben ik op zoek gegaan naar een oplossing voor beide problemen. In 1992 heb ik één hectare grond aangekocht om zelf te experimenteren met een aantal nieuwe variëteiten van sparren en om andere teelttechnieken uit te proberen. Twee jaar later kon ik mijn terrein met vier hectare vergroten en nadien nog verder uitbreiden met ruim twee hectare. Jaarlijks wordt er één hectare met zaailingen beplant. Als het terrein na vijf jaar vrijkomt, mag de grond één jaar braak liggen. Nadat er stalmest ingewerkt is, zaaien we er gras in om te verhinderen dat het onkruid te veel gaat woekeren."
"De boompjes, die we aankopen bij boomkwekerijen, zijn dan al vier jaar oud en wij kweken ze eerst nog twee tot drie jaar verder in volle grond. Op dat moment hebben ze een voldoende groot wortelstelsel ontwikkeld om verpot te worden. Juist door de spar verder in een pot op te kweken kan hij zijn wortelstelsel zo ontwikkelen dat hij steeds voldoende water opneemt. Daardoor kan hij zijn naalden - waarlangs een naaldboom via zijn bladeren zijn waterhuishouding regelt - behouden. Daarna duurt het nog vijf jaar vooraleer we van een mooie kerstboom kunnen spreken. De kerstboom is dan al elf tot twaalf jaar oud."
"Het zaaigoed wordt in ons land ingevoerd vanuit het buitenland. Mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar de Abies Nordmanniana, een spar afkomstig uit de Kaukasus en Noordoost-Turkije. Het is een spar met een mooie donkergroene kleur en gevulde vorm. De naalden prikken niet en er treedt nauwelijks naaldverlies op. Wij durven de koper voor 95 procent garanderen dat de boom nadien ook verder groeit in de tuin. Een nadeel is echter dat de boom tien jaar nodig heeft om anderhalve meter hoog te worden. Maar door die trage groei kan hij ook verschillende jaren als kerstboom dienst doen. Vandaar dat deze boom ook de duurste is: een Nordmanniana spar kost al snel vijftienhonderd frank. Dan heb je nog de Abies Koreana, die ook amper naaldverlies kent en naast een conische vorm, ook sterk geurende naalden bezit. De Abies Concolor heeft lange, zachte grijze naalden met een uitgesproken blauwgrijze kleur. Ook hier treedt er nauwelijks naaldverlies op. Wie deze soorten te duur vindt, kan zich nog steeds een mooie klassieke kerstboom aanschaffen, zoals bijvoorbeeld de Picea Omorika of Servische blauwspar. Zijn mooie blauwgroene kleur en slanke vorm zullen menigeen kunnen bekoren. De blauwspar verliest wel meer naalden en kan hoogstens twee jaar als kerstboom gebruikt worden. Je hebt ongever tachtig procent kans dat deze boom verder groeit in je tuin."
"Wie eind januari een kerstboom in zijn tuin wilt planten, doet dat het best niet als het vriest. Vergeet niet de pot te verwijderen waarin de spar zich bevindt. De eerste vijf maanden is het raadzaam wekelijks één emmer water te geven. Tijdens de kerstperiode, als het boompje binnenstaat, moet je ervoor zorgen dat het voldoende water krijgt. De relatief hoge temperatuur binnenskamers versnelt namelijk het uitdrogen van de kerstboom. We leggen ons nu vooral toe op het kweken van de Nordmanniana spar en de Servische spar. We willen ook milieuvriendelijk telen en bestrijden daarom de luizen met lieveheersbeestjes. Gras en onkruid tussen de jonge sparretjes worden ook niet langer met bestrijdingsmiddelen bespoten. Enkele Shropshire schapen, een Brits ras dat makkelijk in ongure omstandigheden overleeft, hebben dat werk van ons overgenomen. Ik ben erg opgetogen over het resultaat. De sparretjes laten ze gelukkig met rust, vermoedelijk omdat ze het hars ervan niet lusten. Begin dit jaar hebben we een aanvraag ingediend om als milieuvriendelijke boomkweker te worden erkend. In tegenstelling tot het telen van biovoeding duurt de periode van omschakeling voor boomkwekers een stuk langer: vier in plaats van twee jaar. Ik begrijp niet goed waarom dat tweemaal zolang moet duren. Toch heb ik goede hoop dat we binnen afzienbare tijd als boomkwekerij met een biolabel van start kunnen gaan. Volgend jaar zouden er al drieduizend bomen voldoende groot zijn. Dan zullen ze ook wel op enkele andere plaatsen in Vlaandern te koop zijn.
Chris Dutry - De bond - 14 december 2001
Onderdeel van Agapanthus BV
Vaartlaan 40A9880 AalterBelgiëBE0765677121
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer