25/01/2022 - 09:48
Tim Wyckstandt heeft een passie voor Agapanthus en kerstbomen
“Voor mij is de teelt van kerstbomen een beetje een uit de hand gelopen hobby”
Nog een kleine twee weken en het is Kerstmis. Heb jij al een boom in huis gehaald? Indien je koos voor een echte, weet je van waar hij vandaan komt? De 28-jarige Tim Wyckstandt heeft momenteel een goede 5000 kerstbomen staan op zijn bedrijf in Aalter. Hij noemt het zelf een beetje zijn uit de hand gelopen hobby.
De traditie om in deze donkere dagen fris groen in huis te halen dateert volgens sommige bronnen uit de Oud Germaanse tijd. Andere bronnen spreken van een tekst uit de Frankische tijd en nog andere stellen dat het gebruik van een boom te versieren tijdens deze periode teruggaat naar het eind van de Middeleeuwen in de Elzas. Dit gebruik vond zijn ingang in onze contreien halverwege de 19de eeuw.
Groen bloed
Tim Wyckstandt is 5 jaar geleden met zijn eigen bedrijf begonnen. Maar het werken met groen zit wel in het bloed. Zijn ouders hebben een kleinschalig tuinbouwbedrijf en telen chrysanten, kerstbomen en aardbeien en zijn mama runt een bloemenwinkel. “Voor mij is de teelt van kerstbomen een beetje een uit de hand gelopen hobby. Mijn vader is daar eigenlijk mee gestart en ik heb heel mijn leven niets anders geweten. Ondertussen heb ik mijn eigen Agapanthuskwekerij maar 5 jaar geleden ben ik ook met mijn eigen aanplant van kerstbomen begonnen. En daarvan zijn nu de eerste bomen klaar voor verkoop. Want een kerstboom, dat duurt wel even vooralleer die verkoopsklaar is. Dat is het nadeel als je van nul moet beginnen. Die eerste jaren moet je investeren en kruipt er veel werk in, snoeien en onkruidvrij houden, maar is er nog geen return.”
De kerstbomen komen als plantgoed van 20 à 30 centimeter met blote wortel bij Tim aan. Die worden in een pot geplant en die wordt tot halverwege in de grond gezet. De wortels van de kerstboom kunnen niet naar beneden maar wel opzij groeien. Zo vermijd je dan er een grote penwortel recht naar beneden ontstaat want dan wordt het zeer moeilijk om deze in pot te gaan zetten. “ Je kan kiezen tussen een teelt in volle grond wat nog vaak gebeurd maar wij hebben 5 jaar geleden gekozen om vooral in pot te gaan kweken. Het is een vrij nieuw systeem en heeft zijn voor- en nadelen. Vooral bij de verkoop werkt dit makkelijker. De kerstboom staat mooi vast en je hebt ook nog mooie haarwortels in de pot. Het nadeel is wel dat het duurder is en de bomen groeien iets trager.”
De Rolls Royce onder de kerstbomen
Tim teelt vooral de Nordman. Dat is zijn nummer 1. “Deze boom kent zijn roots in de Kaukasus en Noordoost Turkije is naar mijn mening de kerstboom bij uitstek. Ik heb dan ook bewust voor deze soort gekozen. Deze spar heeft mooie dikke donkergroene naalden en een zeer mooie vorm. Wij hebben de laatste jaren ook gemerkt dat de Nordman heb best om kan met de droge en hete zomers die we hebben gehad. Ik probeer nu stilletjes aan uit te breiden en elk jaar 1000 kerstbomen in pot en 1000 in volle grond bij te planten.” De meeste kerstbomen zijn 10 jaar oud voor die in de woonkamers terecht komen. “De consument staat daar vaak niet bij stil dat het zolang duurt vooraleer je je eindproduct kan verkopen. We vragen een eerlijke prijs voor ons product en sommige klanten vinden het dan te duur. Maar ze beseffen vaak niet dat daar 10 jaar werk aan is geweest. En dat is wel jammer.”
De Zuid-Afrikaanse lelie
Vijf, zes jaar geleden was Tim naast zijn voorliefde voor kerstbomen nog wat zoekende welke richting hij wou uitgaan. “Maar ineens komt er iets op je pad en ik heb dat dan met 2 handen gegrepen. Agapanthuskweker Maurice Vergote moest door omstandigheden stoppen en zijn collectie was over te nemen. Toen ik dat hoorde heb ik de dag zelf nog contact opgenomen. En een paar maanden later ben ik gestart. Eerst heb ik me eerder gericht op particulieren met onze huisverkoop totdat er ook interesse kwam van de groothandel. En nu 5 jaar later heb ik een nieuwe serre gezet van een kwart hectare groot.” Ondertussen heeft Tim zich zelf al verdiept in het veredelen van de Agapanthus. Maar heeft hij ook goede contacten met Zuid-Afrikaanse veredelaars en vind je hun nieuwste soorten ook bij hem. Zo heeft hij ondertussen al 100 cultivars in zijn serre staan. “ Ik heb 25.000 planten staan, dat is niet veel in termen van de sierteelt maar toch vinden wij hier op dit moment ons bedrijfsmodel is omdat onze sterkte is dat we verschillende cultivars kunnen aanbieden. Zo gaan we onze eigen weg en wie weet breiden we op termijn nog uit maar eerst wil ik nog ervaring opdoen”.
Tips om je kerstboom langer te laten leven
De lucht in je woonkamer is heel droog. Je boom verdampt ongeveer 1 tot anderhalve liter vocht per dag, dus zoveel zou je ‘m ook moeten bijgieten. (Zeker in het begin)
Laat je boom acclimatiseren. Zet ‘m bijvoorbeeld een paar dagen in de garage voor je ‘m in de living zet. Houd ‘m ook zo ver mogelijk van warmtebronnen. Een tochtige plek is ook geen goed idee. Daar gaat je kerstboom sneller vocht verliezen en dus ook sneller uitdrogen.
Nog een tip: Zet je boom niet te dicht bij een kachel of chauffage. En bij vloerverwarming leg er een stukje isolatie onder zodanig de warmte wat wordt tegengehouden.
Indien je kiest voor een afgezaagde kerstboom, wat ook perfect zijn naalden houdt, zaag dan de stam 1cm af, zodanig de boom goed water kan opzuigen. Daarvoor heb je dan wel een speciale staander nodig met een waterreservoir.
Als slot wil Tim zeker nog toevoegen dat de geur en beleving die je binnenhaalt met een echte kerstboom niet te vergelijken is met een plastieken kerstboom. Zeker nu meer dan ooit kan een echte kerstboom wat licht brengen in deze donkere periode!”
Matty Veulemans, stafmedewerker communicatie
Onderdeel van Agapanthus BV
Vaartlaan 40A9880 AalterBelgiëBE0765677121
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer