Waar komt jou kerstboom vandaan? -Boer en landschap- Buiten- Ledenblad Landelijke gilden- december 2020

25/01/2022 - 10:02

Uw kerstboom, van waar komt die?

Nog een kleine paar weken en het is Kerstmis. Heb je al een boom in huis gehaald? Indien je koos voor een echte, weet je van waar hij vandaan komt? We doken voor jullie de bossen in en komt er fris geurend weer uit, mét de achtergrond van uw boom.

De traditie om in deze donkere dagen fris groen in huis te halen dateert volgens sommige bronnen uit de Oud Germaanse tijd. Andere bronnen spreken van een tekst uit de Frankische tijd en nog andere stellen dat het gebruik van een boom te versieren tijdens deze periode teruggaat naar het eind van de Middeleeuwen in de Elzas. Dit gebruik vond ook zijn ingang in onze contreien halverwege de 19de eeuw.

Waar komt je kerstboom vandaan?

In België worden er zowel in Vlaanderen als in Wallonië kerstbomen gekweekt. Wij trokken naar Tim Wyckstandt in Aalter. “Voor mij is de teelt van kerstbomen een beetje uit de hand gelopen hobby. Mijn vader is daar eigenlijk mee gestart en heb heel mijn leven niets anders geweten. Ondertussen heb ik mijn eigen Agapanthuskwekerij maar kweek ik al verschillende jaren Nordman kerstbomen”. De kerstbomen komen als kleine plantjes van 20à 40 centimeter bij Tim aan. Die worden in een pot geplant en die wordt tot halverwege in de grond gezet. De wortels van de kerstboom kunnen niet naar beneden maar wel opzij groeien. “En dan is het wachten, het duurt dan 9 jaar tot we een mooie volgroeide boom hebben. Maar ondertussen zijn we hier natuurlijk wel mee bezig. Snoeien, onkruidvrij houden, … “Mensen staan er eigenlijk zelf bij stil dat het bijna 10 jaar duurt vooraleer je je eindproduct kan verkopen maar dat er tijdens die 10 jaar wel behoorlijk wat werk in kruipt”.

Nordmanniana spar: het neusje van de zalm.

“Deze boom die afkomstig is van de Kaukasus en Noordoost Turkije is naar mijn mening de kerstboom. Ik heb dan ook bewust voor deze soort gekozen. Deze spar heeft mooie dikke donkergroene naalden en een zeer mooie vorm. De zachte naalden die niet prikken vallen niet uit.” De nordman heeft dikke stevige takken, zodat je zonder probleem zwaardere kerstbollen en versieringen in je boom kan hangen. De Abies Nordmanniana kan je ongetwijfeld de Rolls Royce onder de kerstbomen noemen.

Tips om je kerstboom langer te laten leven

Als je kerstboom nog een kluit heeft, heeft hij zijn kleine wortels nog. Hierdoor kan hij gemakkelijker water opnemen en blijft je boom langer in leven. Maar je kan dus ook kerstbomen kopen die in een pot, onder de grond, gegroeid zijn zoals bij Tim.

Een afgezaagde kerstboom moet je, voor je ‘m binnen zet, een klein stukje (1 cm) afzagen. Zo’n bomen zijn al even geleden afgezaagd en het uiteinde is soms opgedroogd. Vergelijk het met snijbloemen waar je ook een klein stukje afknipt zodat ze water beter opnemen. De lucht in je woonkamer is heel droog. Je boom verdampt ongeveer 1 tot anderhalve liter vocht per dag, dus zoveel zou je ‘m ook moeten bijgieten.

Laat je boom acclimatiseren. Zet ‘m bijvoorbeeld een paar dagen in de garage voor je ‘m in de living zet. Houd ‘m ook zo ver mogelijk van warmtebronnen. Een tochtige plek is ook geen goed idee. Daar gaat je kerstboom sneller vocht verliezen en dus ook sneller uitdrogen.

Matty Veulemans

Waar komt jou kerstboom vandaag? -Boer en landschap- Buiten- Ledenblad Landelijke gilden- december 2020