Kerstboomkwekerij - Nordmanniana

Nieuwe teeltechniek

Nieuwe teeltechniek houdt kerstbomen groen en zacht
Een kerstboom om te knuffelen

Een kerstboom dit jaar? Of niet? Want ze verliezen zo gauw hun naalden. Ze worden bruin. En ze prikken. De Brugse planten- en bomenkweker Johan Lescrauwaet heeft het antwoord op deze klachten gevonden.

Johan Lescrauwaet heeft het altijd al voor kerstbomen gehad, en besloot tien jaar geleden zelf op zoek te gaan naar een kweekmethode voor de ideale kerstboom. Hij kocht in 1992 een eerste hectare grond in Zerkegem om er kerstbomen te planten, twee jaar later volgden vier hectare in Jabbeke (in '98 uitgebreid met 2,5 ha). Daarop kweekte hij met vallen en opstaan enkele soorten kerstbomen die hun naalden niet verliezen: "De soorten die in gebruik zijn sowieso al bekend omdat ze lang groen blijven, maar door mijn kweektechniek verliezen ze helemaal geen naalden meer. Je kan ze na de kerstperiode gewoon in je tuin planten - of op je terras zetten - en ze de volgende jaren gewoon opnieuw gebruiken."

Waarin dan wel het geheim schuilt? In de pot, zo blijkt. De boompjes worden van jongs af in een pot in de grond geplant. Een aantal wortels zoekt zich wel een weg doorheen de gaten onderin, maar de meeste wortels - en vooral de voor het opzuigen van water belangrijke kleine wortels - blijven in cirkels groeien in de pot. Als de boom de gewenst lengte bereikt heeft - wat algauw een tiental jaar kan duren - wordt de pot gewoon uitgegraven en de boom zo verkocht. In de huiskamer voor zie je de plant wekelijks van enkele liters water. Nadien plant je de pot in de tuin, of fleur je er het terras mee op. Volgend jaar is ze nog even mooi voor een nieuw kerstfeest.

Recyclage van de kerstboom, dus, en Johan gaat nog verder op vlak van milieuvriendelijkheid: hij gebruikt geen chemische onkruid- en ongedierte verdelgers. Een luizenplaag wordt aangepakt met lieveheersbeestjes, tussen de bomen groeit gras (en dus geen onkruid) waarop schapen grazen. Op die manier wordt een biologisch evenwicht gecreërd, wat dan weer parasieten weert. Johan vroeg dan ook zopas zijn biogarantie aan.

Nancy Boerjan

Overzicht nieuws