kerstboomkwekerij Nordmanniana
Krantenartikels
Verkooppunten PDF Afdrukken E-mail
125.jpg

Bloemen "Lescrauwaet"


Johan Lescrauwaet
Gistelsesteenweg 590
8200 Brugge 2

Tel: 050/38.61.22
BE 519.684.626
Email: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
Propere kerstboom PDF Afdrukken E-mail

Een 'echte' kerstboom in huis halen, is weliswaar gezellig en sfeervol maar zorgt tevens voor heel wat extra werk; vooral het almaar moet opruimen van gevallen naalden is een vervelend klusje.
Na tien jaar research heeft Boomkwekerij Nordmanniana uit Sint-Andries Brugge een kerstboom kunnen kweken die z'n naalden niet verliest. Meer info op 050/38.61.22

nbl - De Streekkrant

 
Nieuwe teeltechniek PDF Afdrukken E-mail

Nieuwe teeltechniek houdt kerstbomen groen en zacht
Een kerstboom om te knuffelen

Een kerstboom dit jaar? Of niet? Want ze verliezen zo gauw hun naalden. Ze worden bruin. En ze prikken. De Brugse planten- en bomenkweker Johan Lescrauwaet heeft het antwoord op deze klachten gevonden.

Johan Lescrauwaet heeft het altijd al voor kerstbomen gehad, en besloot tien jaar geleden zelf op zoek te gaan naar een kweekmethode voor de ideale kerstboom. Hij kocht in 1992 een eerste hectare grond in Zerkegem om er kerstbomen te planten, twee jaar later volgden vier hectare in Jabbeke (in '98 uitgebreid met 2,5 ha). Daarop kweekte hij met vallen en opstaan enkele soorten kerstbomen die hun naalden niet verliezen: "De soorten die in gebruik zijn sowieso al bekend omdat ze lang groen blijven, maar door mijn kweektechniek verliezen ze helemaal geen naalden meer. Je kan ze na de kerstperiode gewoon in je tuin planten - of op je terras zetten - en ze de volgende jaren gewoon opnieuw gebruiken."

Waarin dan wel het geheim schuilt? In de pot, zo blijkt. De boompjes worden van jongs af in een pot in de grond geplant. Een aantal wortels zoekt zich wel een weg doorheen de gaten onderin, maar de meeste wortels - en vooral de voor het opzuigen van water belangrijke kleine wortels - blijven in cirkels groeien in de pot. Als de boom de gewenst lengte bereikt heeft - wat algauw een tiental jaar kan duren - wordt de pot gewoon uitgegraven en de boom zo verkocht. In de huiskamer voor zie je de plant wekelijks van enkele liters water. Nadien plant je de pot in de tuin, of fleur je er het terras mee op. Volgend jaar is ze nog even mooi voor een nieuw kerstfeest.

Recyclage van de kerstboom, dus, en Johan gaat nog verder op vlak van milieuvriendelijkheid: hij gebruikt geen chemische onkruid- en ongedierte verdelgers. Een luizenplaag wordt aangepakt met lieveheersbeestjes, tussen de bomen groeit gras (en dus geen onkruid) waarop schapen grazen. Op die manier wordt een biologisch evenwicht gecreërd, wat dan weer parasieten weert. Johan vroeg dan ook zopas zijn biogarantie aan.

Nancy Boerjan

 
Kies de juiste kerstboom PDF Afdrukken E-mail

Nog een paar weken en 't is weer kerstmis. Hoog tijd om een kerstboom in huis te halen. Maar hoe pikt u de juiste boom uit de massa, of nog: hoe vermijdt u dat u constant met de stofzuiger moet rondlopen om al die afgevallen naaldjes op te ruimen? Johan Lescrauwaet geeft tekst en uitleg.

"De meest verkochte kerstboom is momenteel nog steeds de Picea omorica of blauwspar. Die verliest iets minder snel zijn naalden dan een gewone. Picea en is wat compacter", zegt Johan. Zelf is hij sinds 1993 bezig met het kweken van kerstbomen. "Voor mijn tuinzaak moest ik vroeger altijd op zoek naar kerstbomen om in de zaak te verkopen. Vaak waren die bomen echter niet van de kwaliteit die ik wilde, en daarom besloot ik een lap grond te kopen en zelf te beginnen kweken. Dat vergt wel enige jaren ervaring. Je moet leren op welke afstand je de bomen best plaatst, hoe je het onkruid best bestrijdt enz. Een collega in de Ardennen leerde me dat je voor biologische onkruidbestrijding Deense schapen kan gebruiken. Nu staat tussen de kerstbomen in gras, en natuurlijk ook wat onkruid, en dat wordt opgegeten door de schapen. Van de kerstbomen zelf blijven ze af."
Lescrauwaet is één van de enige kwekers in ons land die opteert voor het kweken in pot. "Ik kies bewust voor kwaliteit, al betekent dat dat je langer moet wachten eer je investering opbrengt. Maar kweken in pot heeft wel degelijk vele voordelen voor de klant. Zo kunnen wij bijvoorbeeld doorgroei in de tuin garanderen. Voor de Abies Nordmanniana bijvoorbeeld kan je rekenen op een maximum groei van 15 cm per jaar. Een ander groot voordeel is dat de bomen die in pot zijn gekweekt bijna geen naalden verliezen, op voorwaarde tenminste dat je ze voldoende water geeft. Zo'n vijf liter water per week heeft de boom toch wel nodig;"
Een boom met een stukje kluit eraan die na het oogsten in een pot werd geplant, heeft die voordelen niet. "De wortels van zo'n boom groeien normaal tot een meter ver. Het spreekt vanzelf dat, als je zo'n boom uit de volle grond haalt, je het wortelstelsel zwaar beschadigt en er amper een paar draadjes overblijven. In feite is het dus pure commercie om voor dergelijke bomen met kluit meer te vragen dan voor een boom zonder kluit, want de kans dat je zo'n boom succesvol kan uitplanten is quasi onbestaand. Dat is een beetje het probleem van de traditionele kerstbomenkweek. Alles moet snel geld opbrengen, er wordt te weinig gekozen voor kwaliteit. Wij wilden het anders aanpakken. Door de bomen meteen in pot te kweken, hoeven we de wortels niet af te kappen. Zo kan de klant de boom eventueel in de tuin planten en hem daar laten doorgroeien als sierboom of de boom het jaar nadien opnieuw als kerstboom gebruiken."

Sylvie Bauwens - Gazet van Antwerpen - weekend editie 2 december 2001

 
Spar is kerstboom bij uitstek PDF Afdrukken E-mail

"Oh, dennenboom..." klinkt het in één van die eeuwenoude kerstliederen. Fout, want de kerstboom is meestal een spar. Maar ook daarin zijn talloze variëteiten, met elk hun specifieke eigenschappen en prijskaartjes. "De Rolls Royce onder de kerstbomen is de Abies Nordmanniana", meent kerstboomkweker Johan Lescrauwaet.

"Wij kweken elk jaar 2.000 à 3.000 kerstbomen. De Rolls Royce van de bomen is duidelijk de Nordmannianaspar. Die heeft een zeer mooie donkergroene kleur, zachte naalden die niet prikken en bijna geen naaldverlies. De naalden en takken zijn wat dikker, zodat je zonder probleem ook zwaardere kerstballen en -versieringen in de boom kan hangen. Door de trage groei is deze kerstboom wel een stuk duurder dan de traditionele Picea. Een gewone kerstboom kost algauw 500 tot 700 frank, voor een Nordmannianaspar van 1,5 meter moet je toch op 1.500 frank rekenen. Maar die prijs is relatief, als je weet dat je de Nordmannianaspar die wij in pot kweken perfect kan overplaatsen in de tuin en hem makkelijk twee à drie jaar na elkaar kan gebruiken. Neem daarbij dat je geen vuiligheid hebt door mensen die hogere aankoopprijs met plezier betalen", weet Johan. "Mooie bomen in dezelfde prijsklasse als de Nordmanniana zijn ook de Abies Koreana en de Abies Concolor. De koreana is smal van structuur en groeit conisch omhoog; de Concolor past met zijn lange lichtblauwe naalden perfect in moderne interieurs. Ook die bomen verliezen hun naalden niet."
Kwaliteit, en vooral geen werk of last, is wat de meeste mensen verlangen als ze een kerstboom kopen. "De mensen willen een boom kopen en ermee naar huis rijden, om de boom meteen in de woonkamer te plaatsen en te versieren. Onze in pot gekweekte bomen passen perfect binnen die visie. En doordat de naalden niet afvallen, kan je veel langer genieten van je boom. Je loopt niet meer het risico dat er geen naalden meer aan de boom staan tegen Kerstmis als je nu al de boom plaatst. Zelfs al laat je de boom tot februari staan, als je 'm goed verzorgt zal je geen problemen hebben."

 
 

2007 Nordmanniana